NFT


Kedves Tanulni Vágyó!

A pálya- és szakmaválasztás fontos, de egyben nehéz döntés életünkben. Sokszor felnőtt korban kell módosítanunk, ám manapság már az élethosszig tartó tanulás révén folyamatosan szükséges tudásunkat fejlesztenünk. 

Ehhez az alábbi összegzésben segítséget szeretnénk nyújtani Önnek. Bemutatjuk néhány gondolatban, hogy egy adott szakmát választó leendő munkavállalónak milyen képességekre, készségekre van szüksége és munkavégzés közben milyen feladatokat végez el, hajt végre.


1. Ács: az építőiparban előforduló famunkálatokat végez, fedélszerkezeteket, zsaluzatokat, állványokat készít, bont, átalakít és karbantart, illetve beépíti az előre gyártott faszerkezeteket. A helyszíni monolit beton és vasbetonszerkezetek zsaluzása, a zsaluzatokhoz, zsaluzati rendszerekhez tartozó állványzatok szerelése, a beton bedolgozása és a homlokzati fémállványok szerelése.

 

2. Ápoló: feladata a beteg, elesett, magatehetetlen emberek körüli fizikai teendőket ellátni (tisztítás, táplálás), az orvos utasításainak megfelelően a betegeket gyógyszerrel ellátni, technikai jellegű vizsgálatoknál segíteni, illetve utasítás szerint lebonyolítani. A beteg állapotát írásban rögzíti. Fontos az átlagosnál lényegesen fejlettebb empátia, emberszeretet, jó kapcsolatteremtő képesség, jó fizikai teherbírás, jó kézügyesség. Gyakran dolgozik éjszaka, illetve ünnepnapokon is. 

 

3. Asztalos: különböző fából készült berendezési tárgyakat, bútorokat készít. Kiválasztja a faanyagot, méretre szabja, összeilleszti a megfelelő részeket. A fa mellett kémiai anyagokkal is dolgozik (pl.: ragasztó, lakk). Fontos a jó kézügyesség, térlátás, kreativitás, jó tervező képesség és pontos, jó számoló/méretező készség. A légúti megbetegedések (pl.: asztma) megnehezíthetik a munkavégzést az apró, szálló por miatt.


4. Autóelektronikai műszerész: a javítási folyamat egészében önállóan illetve munkatársaival közösen összetett feladatokat lát el. A hibás gépjárművekkel kapcsolatos diagnosztikai, elektromos-javítási feladatokat magas szinten végzi, felismeri a gépjármű egyéb (pl. nem elektromos) hibáit is, azok kihatásait elemzi. Munkatevékenysége során együttműködik a javítás egyéb területein dolgozó munkatársaival, így biztosítja a komplex javítási tevékenység összehangolt működését, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez. Ellátja a munkafelvételi, ügyfélkezelési feladatokat, szükség esetén árajánlat készítésénél is közreműködik. Feladata a tevékenységi körének megfelelő diagnosztikai műszerek és készülékek, valamint adott esetben a szükséges garázsberendezések üzemeltetése, felügyelete és ellenőrzése is. Ezért ismernie kell e berendezések működési elvét, üzemeltetési feltételeit is.

 

5. Autószerelő: a gépkocsi alapépítményeihez tartozó valamennyi fődarab hibáinak megállapítása, azok javítása, valamint új, vagy felújított fődarabokból a gépjármű összeépítése. Fontos az átlagosnál jobb fizikai teherbírás, ötletgazdaság, jó kézügyesség és türelem.
   
6. Bádogos : szabásmintákat készít a bádogos feladatokhoz, majd elvégzi az elkészült munkadarabok, a bádoglemez lapok és az épületbádogos-szerkezetek épületekre szerelését, szükség esetén felújítását, javítását, háztartási bádogos szerkezeteket, használati és berendezési tárgyakat. Épületdíszítő elemeket készít és helyez el.

 

7. Cukrász: receptúra vagy saját ízlés szerinti torták, sütemények, krémek, cukorféleségek előállítása különböző élelmiszer alapanyagokból. A munka része a nyersanyag kiválasztása, mérése, összeállítása, sütése, formázása és díszítése. Önállóan gazdálkodik, és gyakran értékesít is. Fontos az átlagosnál jobb kézügyesség, türelem, jó fizikai teherbírás, kreativitás. A liszt-, tejcukor- és étel érzékenység megnehezítheti a munka elvégzését.

8. Csecsemő- és gyermekápoló: képes munkáját önállóan, illetve más egészségügyi szakma képviselőivel együttműködve végezni, az egészségügyi és szociális ellátás valamennyi szintjén. Kompetencia szintjének megfelelően részt vesz a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban. Korszerű szemlélettel és gyermekszeretettel végzi a beteg gyermekek ápolását, gondozását. Szakmai kommunikációt folytat a beteggel és a hozzátartozójával. Az  ápolási folyamatnak megfelelően ápolja, gondozza, segíti a beteget. Szakápolást végez. Előkészíti a beteget a különböző beavatkozásokhoz. Közreműködik a beavatkozások, vizsgálatok során. Sürgősségi esetekben beavatkozik, asszisztál. Kompetencia szintjének megfelelően közreműködik a prevencióban, egészségnevelő tevékenységben, edukációban és rehabilitációban. Egészségügyi dokumentációt vezet az érvényben lévő jogszabályban meghatározott előírások szerint. 

 

 9. Eladó: a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában.

10. Elektronikai technikus: a vállalat, intézmény, szervezet operatív területi vezetőjének közvetlen munkatársa. Alapvető feladata a szervezet gyengeáramú berendezéseinek és kapcsolódó villamos hálózatának üzemeltetése, rendszerek dokumentált nyomon követése. Felelősségi körébe tartozik a hálózaton létesített betáplálási és fogyasztói pontok felügyelete. Feladata az alkalmazott irányítás- és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Munkaköréhez tartozik a területi létesítések teljes körű ismerete, szükség esetén átalakítása. Átlátja az alkalmazott villamos berendezések jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. A villamosenergia-gazdálkodással összefüggő méréseket elvégzi, az ehhez szükséges mérőműszereket beköti. Képes az egyszerűbb erős-, illetve gyengeáramú áramkörök tervezésére, ezek szimulációjára. Tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket, a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alapvető gépészeti ismeretei révén együttműködik e szakterület munkatársaival. Önállóan vagy mérnöki irányítással elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű, egyéb kisegítő feladatokat végez.

11.  Élelmiszeripari technikus: az élelmiszereket laboratóriumi körülmények között megvizsgálja, meghatározza összetevőjüket. Célzott vizsgálatokat végez a felhasznált anyagok kémiai összetételére vonatkozóan, illetve a tartósítószerek mennyiségi és minőségi mutatóiról, az adott élelmiszer tápanyagtartalmáról, kalória értékéről, stb. Fontos a jó számolókészség, a jó kézügyesség, aprólékosság, türelem.   


12. Férfiszabó: feladata műszaki dokumentáció alapján sorozat- és méretes férfiruházati termékek gyártása, egyéb termékek pl. ágynemű, függöny, lakástextíliák készítése, ruházati termékek átalakítása, javítása. 

  
13.  Finommechanikai műszerész: finommechanikai elemeket tartalmazó eszközök szerelése és karbantartása, illetve javítása a fő feladata. A villamos mérőműszerek és készülékek (rádiók, magnók, számítógép perifériák, fényképezőgépek, stb.) vezérlő berendezéseinek felépítése mellett az összeszereléssel és a hibák javításával is foglalkozik. Fontos a jó kézügyesség, precizitás.


14.  Fodrász: feladata a hajvágás, hajmosás, szárítás, hajfestés, tartóshullám készítés, borotválás, szakállnyírás, valamint ünnepi frizurák elkészítése. A haj szerkezeti összetevőinek ismeretének köszönhetően a haj problémáit is orvosolni tudja. Fontos az átlagosnál jobb fizikai állóképesség, ötletgazdagság, kézügyesség, valamint a jó kapcsolatteremtő képesség. Az álló munka nagy megterhelést ró az ízületi szervekre, ezért ízületi vagy gerinc problémákkal küzdők számára ez a 
szakma nem javasolt.     

     

15. Fogászati asszisztens: a fogorvos irányítása és ellenőrzése mellett segédkezik a fogászati kezeléseknél, tisztán tartja, fertőtleníti, előkészíti a műszereket és a kezeléshez szükséges különböző fogászati eszközöket, elvégzi az adminisztratív teendőket.

 

16.  Gyógyszertári asszisztens: feladata a gyógyszerek elkészítése, a gyógyszertárban tárolt gyógyszerek csoportosítása, raktározása. Ismernie kell a leggyakoribb gyógyszerekhez használt alapanyagokat, tájékozottnak kell lennie a felhasznált anyagok mennyiségéről, jellemzőiről. Munkája során fokozottan törekszik a higiéniai előírások betartására, esetenként segítséget nyújt a gyógyszerek kiadásában is. Fontos a jó számolókészség és a precizitás. 

 

17.  Hegesztő: különböző fémszerkezetű anyagok hegesztése gáz vagy elektromos áram segítségével. A keletkezett hő megolvasztja az összehegesztendő anyagokat, amelyek kihűlve varratot képeznek és fémes hatást biztosítanak. Fontos a jó kézügyesség, éles látás, kreativitás, erős fizikai teherbírás.         

     

18.  Hulladékgazdálkodási technikus: feladata a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével a hulladék feldolgozásában való részvétel és irányítás, ismernie kell a hulladékkezelő rendszerek működését, a rábízott gépek üzemeltetését, illetve a feldolgozás folyamatait. Gondoskodnia kell az esetleges szennyező anyagok felszabadulásának megakadályozásáról. Fontos a jó fizikai teherbírás és a fejlett problémamegoldó képesség.

19. Járműfényező: feladata gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét a kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Tevékenységével a fényezési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában. 

 

20. Kályhás: munkája során a tüzelőberendezés helyszínét felméri, tüzelőberendezést tervez, kályhát, kandallót, kemencét, tűzhelyet épít, átépít, tisztít vagy javít és átad. Munkáját a szakmai előírások és követelmények figyelembevételével végzi, munkájáról dokumentációt készít. 

 

21. Karosszérialakatos: különböző típusú gépkocsik karosszéria-vázszerkesztések javítása, összeállítása, egyes vázrészek készítése. A kocsiszekrény burkoló lemezeinek készítése, hegesztése, javítása, összeszerelése. Fontos a jó fizikai teherbírás, precizitás, éles látás, jó térlátás és fejlett kézügyesség.


22.  Kárpitos: fa- és fémvázas ülő- és fekvő bútorok, járműülések, belső műszerfalak kárpitozása, függönyök, falikárpitok, ajtópárnázási munkálatok végzése kézi-, illetve megfelelő gépi eszközökkel. Fontos a jó fizikai teherbírás, kreativitás, jó kézügyesség.    

 

23.  Keramikus: agyagmasszából épületburkoló lapok és díszítő elemek, kályhacsempék, edények, használati tárgyak és dísztárgyak készítése, mintadarabok tervrajzok alapján öntéssel, sajtolással. Fontos a jó kézügyesség, kreativitás, jó térlátás. 

 

24.  Kertész: feladata a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztésben folyó munkafajták elvégzése. Ismernie kell a különböző növények és az egyes fafajták termesztési módját, a kártevők elleni védekezés legjobb módját, illetve a jó termés érdekében szükséges gondozási munkákat. Fontos, hogy tudja a vetés, palántázás szaporítás módjait, a metszés, kacsolás technikáit, a termés betakarításának idejét és módszereit. Jó fizikai teherbírásra, megfelelő kézügyességre van szüksége.

  
25.  Kiadványszerkesztő: számítógépes ismeretei alapján a kézirat nyomdai előkészítését végzi. A betűtípus megválasztásával, tűzdelésekkel megtervezi az oldalakat, szövegeket. Javítja, korrigálja a szövegeket. Fontos a jó nyelvi kifejezőképesség, kreativitás, precizitás. 26. Kisgyermek gondozó, -nevelő: a legérzékenyebb, legtöbb törődést, szeretetet igénylő korosztályt neveli, gondozza, biztosítja számára a harmonikus testi, szellemi, valamint szociális fejlődés lehetőségeit, feltételeit. Munkája során nem pótolja, csak helyettesíti az anyát, érzelmi biztonságot nyújt a kisgyermek számára. Segíti a gyermeket a világ megismerésében úgy, hogy aktivitásra való igényét tiszteletben tartja, nem veszi el tőle a 
felfedezés örömét. Segít a konfliktushelyzetek megoldásában, beszélget és játszik, sok dalt énekel, mondókát mond, de nem erőlteti a részvételt. A csoportban olyan szabályokat alakít ki, amelyek érthetők, elfogadhatók, betarthatók. A jó gondozónő derűs, kiegyensúlyozott ember, aki szereti a gyermekeket, jól érzi magát társaságukban, nyílt, őszinte, elfogadó, ismeri és tiszteletben tartja a kisgyermek személyiségét. A szülőkkel állandó kapcsolatot tart, kompetenciájukat erősíti, rendszeresen beszámol a gyermekükkel kapcsolatos napi eseményekről. A kisgyermekek tevékenységével, fejlődésével kapcsolatos dokumentációt vezet.

 

27. Kozmetikus: a bőr ápolását, tisztítását, karbantartását végzi. Feladata, hogy a bőr típusának megfelelő anyagok felhasználásával gondozza a bőrfelületet, illetve alkalmakra sminket készítsen. Munkájához elektromos eszközöket használ, a fokozott higiéniai előírásoknak eleget tesz. Fontos a jó kézügyesség, éles látás, jó nyelvi kifejező képesség és fejlett kapcsolattartó készség. 

28. Kőfaragó: épületek díszítésében, szobrász-munkákban, emlékművek felállításában vesz részt. Kővel dolgozik, ezek faragása, méretre vágása, csiszolása, fűrészelése, repesztése mellett párkányok, lépcsők, pillérek, erkélyek javítását, karbantartását végzi. Fontos a jó fizikai teherbírás, fejlett kézügyesség, kreativitás, térlátás. A légúti megbetegedések (pl.: asztma) megnehezíthetik a munkavégzést az apró, szálló por miatt.


29. Kőműves-hidegburkoló: feladata épületek és épületrészek létesítése, javítása, karbantartása, felújítása és bontása, valamint kültéri és beltéri felületek hidegburkolása. 

30.  Könyvkötő: kinyomtatott ívekből kézi és gépi úton könyvek készítése a fő feladata. Használt könyvek újrakötése különböző anyagok (bőr, vászon, papír, ragasztó) felhasználásával. Dolgozik vágó-, hajtogató-, összehordó-, cérnafűző-, aranyozó-, présgépekkel. Fontos a jó kézügyesség, precizitás, türelem. 

31. Központi fűtés és vízvezeték-szerelő: feladata az épületek és ipari létesítmények meleg és forró vizes, valamint gőzüzemű központi fűtés csőhálózatainak építése, a fűtőberendezések és a hőtermelő berendezések csőhálózatba való bekötése, üzembe helyezése, karbantartása és javítása. Fontos a jó fizikai teherbírás, jó számolás/mérési képesség, kézügyesség. 

 

32. Lakberendező: megtervezi és berendezi a lakások és üzletek belső tereit, kirakatait, az üzlet /lakás funkcionális kialakítását, az üzlet/lakás stílusát. 


33. Logisztikai ügyintéző:  feladata a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, a logisztikai rendszerrel kapcsolatos vezetői munka támogatása.
       
34. Magasépítő technikus: a lakóépületek, középületek tervezésében, kivitelezésében szükséges munkában vesz részt. Ezen belül műszaki rajzolói, önálló szerkesztői munkáktól a beruházás műszaki előkészítésén keresztül műszaki ellenőri feladatokat lát el. Fontos a jó térlátás, kreativitás, 
jó problémamegoldás és jó számolókészség. 


35. Mechatronikai technikus: automatikus vezérlésű alkatrészgyártó és összeszerelő célgépek, berendezések és gépsorok zavartalan üzemvitelét biztosítja. 


36.  Mentőápoló: feladata betegszállításban vagy balesetet szenvedett emberek ellátásában történő részvétel. Az orvos utasítása szerint a betegek szállíthatóságát kell biztosítania. Fontos a jó fizikai teherbírás, jó kapcsolatteremtő képesség, empatikus képesség, kreativitás, spontaneitás. 


37.  Mezőgazdasági gépkezelő: feladata a mezőgazdasági gépek beállítása, karbantartása, üzemeltetése, javítása. Fontos a jó kézügyesség, jó fizikai erőnlét, precizitás. 

 

38. Motorkerékpár szerelő: a motorkerékpár alapépítményeihez tartozó valamennyi fődarab hibáinak megállapítása, azok javítása, valamint új, vagy felújított fődarabokból a gépjármű összeépítése. Fontos az átlagosnál jobb fizikai teherbírás, ötletgazdaság, jó kézügyesség és türelem. 

 

39. Műszaki informatikus: üzemeltetési, gyártási feltételekhez számítógépes hátteret biztosít, ellenőrzi a gyártási rendszereknek a szoftverek szerinti működését, kiszűri a szoftverek hibalehetőségeit, figyeli a gyártási folyamatok előírt eredményeit. Karbantartja és bővíti az információs rendszereket, hiba esetén részt vesz az elhárításban. Fontos a jó matematikai, számolási készség, éleslátás, precizitás, türelem és kreativitás.

40.  Női szabó: különböző természetes és mesterséges alapanyagú kelmékből, különböző célra és alkalomra tervezett női alsó és felső ruhák készítése méret és minta után kézi és gépi varrással. Kézi hímzés, vasalás, tervezés is a feladatai közé tartozik. Fontos a jó kézügyesség, precizitás, türelem, kreativitás.


41. Nyomdaipari gépmester: feladata, hogy az elkészült nyomóformákat és a nyomtatásra küldött digitális állományokat nyomtathatósági szempontból ellenőrizze, majd azokat a kijelölt nyomathordozóra kinyomtassa – a munkatáska utasításainak megfelelően – és azokat a minőség-ellenőrzés után tovább feldolgozásra átadja. A gépmester járulékos feladata a nyomógépek megfelelő műszaki állapotának a fenntartása, rendszeres karbantartás és kisebb javítások önálló elvégzése.

 

42. Pénzügyi-számviteli ügyintézőalkalmas a vállalkozások működésével összefüggő számviteli és pénzügyi feladatok elvégzésében való közreműködésre, részfeladatok önálló elvégzésére. A vállalkozás valamennyi pénzmozgással, illetve a pénzállomány-változással összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az egyes pénzügyi műveletek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában, kezeli az ehhez kapcsolódó 
iratanyagokat. Működő gazdálkodó szervezeten belül előkészíti és rögzíti az adott munkahely gazdasági eseményeit a helyi számviteli szabályok szerint, a gazdasági eseményeket kontírozza, a főkönyvi és az analitikus nyilvántartásokat vezeti, könyvviteli feladásokat készít.

 

43. Pincér: a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. 


44.  Postaforgalmi ügyintéző: munkája a levél, távirat és pénzküldemény meghatározott módon történő kezelése. Emellett biztosítja, hogy a küldemények és újságok eljussanak a címzettekhez. Foglalkozik a telefonhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, nyomtatványok árusításával. Fontos a jó számolási készség, jó kapcsolatteremtő készség, tolerancia, precizitás.


45. Ruhaipari technikus: önállóan vagy mérnöki irányítással textil- és ruhaipari termékek gyártásában, a gyártási technológia kidolgozásában vesz részt. 

46.  Szakács: receptek és saját tervezés alapján főtt, sült, meleg és hideg ételek készítése. A munka magában foglalja a tisztítás, előkészítés, tárolás feladatait is. Az étlapnak vagy rendelésnek megfelelően elkészített ételeket díszíti, adagolja, tálalja. Felelős az ételek minőségéért, a konyhai készletekért és a konyhai rendért. Fontos a jó fizikai teherbírás, kreativitás, kézügyesség. 


47.  Szállítmányozási ügyintéző: számítógépes feldolgozás segítségével az előállított számlák alapján az adott egység szállítási feladatait tartja nyílván. Feladata az adatok ellenőrzése és utasításra különböző engedélyek kiadása, pénzügyi tranzakciók lebonyolítása. Tanácsadást végez ügyfeleknek a szállítási feladatokra vonatkozóan, megbízásokat teljesít, számláz, vámkezeltet, raktároztat. Jó számolási, szervezési és megfelelő kapcsolattartási készségre van szüksége.


48. Szociális asszisztens: felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális szakember irányításával képes a szociális ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások és a személytől távoli területeken szükséges szociális segítő feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat alakít ki, velük együttműködik. A szociális problémamegoldásban irányítással és kompetenciájának megfelelő területeken önállóan dolgozik. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására képes. A szociális ellátás keretében szabadidős és rekreációs programokat szervez és vezet. A szociális munka adminisztrációjának kialakításában és működtetésében tevékenykedik. 


49. Szociális gondozó és ápolószociális szakember irányításával képes az idős és a fogyatékos ellátás intézményi és intézményen kívüli, a személyes szolgáltatások területén szükséges szociális gondozási feladatok ellátására. Munkája eredményessége érdekében a kliensekkel és munkatársaival személyes kapcsolatokat kialakít ki, velük együttműködik. Felméri a fogyatékos és az idős ember sajátos szükségleteit, és az ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs tervnek, programnak megfelelően nyújtja az alap- és a személyre szóló szolgáltatásokat. Ha szükséges, baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. A munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat ellátja. 

 50.  Tetőfedő: különböző építmények tetőszerkezetének cseréppel vagy palával történő befedését, illetve javítását végzi. Fontos a jó fizikai teherbírás és a kézügyesség. A tériszony nagyon megnehezíti a munkavégzést.

 51. Útépítő: tevékenysége során munkavédelmi és munkabiztonsági feladatokat lát el, továbbá betartja a tűzvédelmi, valamint a környezetvédelmi előírásokat. Részt vesz a munkahely előkészítésében, földművet épít, anyagmozgatást, rakodást, szállítást végez. Részt vesz a zsinórállás, elkorlátolás munkáiban, burkolat alapot épít, szigetelést készít, pályaszerkezetet és vízelvezető rendszert épít. Közúti műtárgyakon hídtartozékok beépítésének aktív részese. Részt vesz a műtárgyak építésében, útkörnyezetet épít és munkaátadási folyamatban kisegítő feladatot lát el. Ezen kívül forgalombiztonsági feladatokat lát el, útfenntartást végez. Részt vesz még az út üzemeltetésében, a téli feladatok megoldásában, a műtárgyak, hidak fenntartásában. Munkája során alkalmazza a szabványokat, a különböző előírásokat, adminisztrációs, kommunikációs feladatokat lát el.

 52.  Villanyszerelő: a lakóépületek, középületek és különböző ipari létesítmények világítási és ipari áramellátását szolgáló vezetékrendszerek és berendezések szerelése, javítása, karbantartása a fő feladata. Fontos a jó fizikai teherbírás, precizitás, kézügyesség és kreativitás. 

 
NFT-NFÜ weboldla
Európai Szociális Alap
Európai Szociális Alap Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület Telefonos ügyfélszolgálat: 1/273-42-50 www.esza.hu , E-mail: EUtamogatas@esza.hu
Európai Unió
NFU ketiszk régi weboldla Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program

Valid XHTML 1.0 Transitional   Minden jog fenntartva © Kecskeméti TISZK Kft.   Valid CSS